2013. augusztus 26., hétfő

Nyelvtani javaslatok

Érdekes megfigyelni, hogy a humanoidok szlengszóként is használják egy ártatlan zöldségtársunk nevét. Így születnek olyan kifejezések, mint "tök jó", "tök szívás", "tök béna". Úgy tűnik, a humanoidoknál a "tök" szó valamiféle fokozást jelöl, hogy pontosan középfokot, vagy felsőfokot, arra még nem sikerült rájönnöm.

Ezzel kapcsolatban viszont bevezetnék egy újítást, érdekelne, a humanoidok hogy vélekednek efelől:

Javaslatok melléknévfokozásra - összeállította: dr. Tarló Répa

Hiszen, ha már szavakat alkalmazunk a fokozás jelölésére, úgy lenne bölcs, ha mindegyik foknak meglenne a maga szava:

Valahogy így:

Vegyünk példának egy egyszerű melléknevet. Legyen mondjuk az, hogy 'fenséges'.

Szóval, az alapfokon így hangzana: humanoid fenséges -ugyan alapfokot alkalmazunk, a 'humanoid' szótól a melléknév jelentésének fordítottjává válik.
Ezt 'degradáló alapfok' néven lehetne bevezetni a nyelvbe.

Középfokon alkalmazhatnánk a tököt, mint humanoid szlengszót, így lesz melléknevünkből 'tök fenséges'. Azaz fenségesebb, de még mindig nem olyan fenséges, mintha felsőfokot alkalmaznánk.

A felsőfokot jelölő szón sokat gondolkodtam, de aztán eszembe jutott, hogy minek örülnétek a legjobban Ti, Zöldségek, hiszen természetesen a ti véleményetek a fontos, és nem az enyém. Így határoztam el, hogy a felsőfok így fog kinézni javaslatomban: 'répa fenséges'

Remélem, mindenki, aki ezt olvassa, elgondolkodik ezen, és természetesen a megújított nyelvtani szabályokat igyekszik majd beépíteni a köztudatba!

Répa jó napot nektek, Zöldségtársaim! - Répa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése